Perfekt precision

Mikrovattenskärning 

– optimal metod för minimala detaljer

Mikrovattenskärning

Skonsam och lönsam mikrometod för små delar i exklusiva material


Exklusiva maskindelar i minimala format kräver skärmetoder med största exakthet. Mikrovattenskärning är idealisk för precisionstillverkning av mycket små detaljer för exempelvis klockor, smycken, flygplan, medicinteknik och annan finmekanik.

Image

Garanterat högsta precision

Vattenskärning med mikrobearbetningsverktyg möjliggör exat tillverkning av små detaljer och avancerade mönster.

Image

Kall process skonar materialet

Vattenskärning passar för alla metaller och bearbetningen sker helt utan värmepåverkan, vilket garanterar produktens egenskaper.
Image

Optimal jämnhet och ytkvalitet

Vattenskärning ger en fin snittyta direkt. Materialspillet blir dessutom minimalt, vilket givetvis är av extra vikt för exklusiva material.

Exakt och mångsidig skärmetod
för högklassiga produkter

Klockor och smycken

Avancerade former med extrem precision

Komplicerade former och avancerade mönster som har en tusendels millimeters precision blir verklighet med mikrovattenskärning. Därför passar skärmetoden perfekt för tillverkning av klockdelar och smycken där fulländad skärpa och minimalt materialspill är extra viktigt.

Image

Flygteknik

För vitala delar som bygger perfekt prestanda

Vattenskärning har vuxit till att bli en avgörande teknik för tillverkning av delar inom flygindustrin. Mikrovattenskärning säkrar de exakta resultat som krävs för bearbetning av olika material som utgör vitala delar av konstruktionen. Den kalla skärprocessen garanterar materialens kvalitet och slutproduktens prestanda.

Image

Medicinteknik

Idealisk skärmetod för livsviktiga detaljer

Inom medicinteknik kan kraven på precisionsdetaljer vara livsavgörande. Mikrovattenskärning erbjuder en mångsidighet och noggrannhet som uppfyller kraven. Kall precisionsbearbetning för tillverkning av små komponenter i avancerade material lämpar sig utmärkt för exempelvis medicinsk utrustning och implantat.

Image

Metodens fördelar

Mikrovattenskärning för exklusiva material och exakta prototyper

TOVAB utför mikrovattenskärning i praktiskt taget alla metaller, från mjuka till riktigt hårda. Mikrovattenskärning gör det möjligt att skära med toleranser ner till ± 0,01 millimeter, jämfört med övrig vattenskärning där vi kan gå ner till ± 0,2 millimeter.

En stor fördel med vattenskärning är att låga temperaturer bibehålls genom hela processen, därför riskerar aldrig värme att påverka eller förvränga materialets egenskaper genom inre spänningar, smältning eller härdning. Skärmetoden erbjuder samma precision som laser, men med en kall process som passar exklusiva och värmekänsliga material.

Tack vare den nya teknik som möjliggör mikrovattenskärning kan många detaljer som tidigare framställts med laserskärning nu tillverkas med vattenskärningsmetod till en lägre kostnad och med ett ännu bättre slutresultat. Mikrovattenskärning passar även för att ta fram exakta prototyper av din framtida produkt.

Teknisk specifikation

Tryckklass:

4 000 bar

Maximal storlek arbetsstycke:

910 mm × 950 mm

Maximal tjocklek arbetsstycke:

100 mm

Positioneringsnoggrannhet:

± 0,01 mm/300 mm (20°C ± 2°)

Repetitionsnoggrannhet:

± 0,008 mm (20°C ± 2°)

Abrasiv skärning:

0,2–0,4 mm

Vinkelkompensering:

15 grader